termék sátor pavilon kert

A helyes és biztonságos használat érdekében, a kerti sátraknak megfelelően rögzítve kell lenniük. A "megfelelő rögzítés" nem egy bonyolult dolog: az szükséges mindössze, hogy a vásáron-, vagy a kiállításon való részvétel előtt tájékozódjunk, hogy milyen típusú a felület, amelyen az esemény majd zajlik.

Függetlenül a felület típusától, minden esetben van lehetőség arra, hogy a sátrat biztonságosan horgonyozzuk, úgy, hogy az akár az erősebb széllökéseknek is ellenálljon.

A kerti pavilonok szélbírása átlag 30km/h, efölötti szélerősség esetén a meteorológusok már figyelmeztetést adnak ki. Így, ha csak egy "erősebb" szél fúj, bontsa ki a sátrát, és gond nélkül állítsa fel. A jó rögzítés majd a helyén tartja. 

Lássuk tehát, a kerti pavilonok rögzítésének megfelelő módjait a tartófelület típusától függően:

Ha a sátrat füves, agyagos, vagy közönséges talajra állítjuk fel, a rögzítés meglehetősen egyszerű. Rögzítőcövekekre és rögzítőhevederre van szükségünk mindössze, a sátor minden lábához egy szettre. Fontos, hogy rozsdamentes, horgonyzott sátorcöveket használjunk, ezek hosszas használat után is újnak látszanak, esztétikusak, mindenekelőtt pedig, biztonságosan rögzítik a sátrat. A sátorcövek ideális átmérője 1cm, hossza 40-45cm, így lehetünk biztosak afelől, hogy egy erősebb széllökés sem rántja majd ki a földből. A megfelelő rögzítőhevederen a kívánt hosszúság karabiner segítségével szabályozható. Ez a rögzítés gyors, viszonylag egyszerű és biztonságos.

 

Ha a sátrat betonra, vagy aszfaltra állítjuk fel, kétféle rögzítési mód közül is választhatunk. Ha saját tulajdonunkban van a felület, vagy használati joggal rendelkezünk felette, és hosszabb időre telepítjük a sátrat az adott felületre, akkor a dübelekkel és csavarokkal való rögzítés a legmegfelelőbb.  Az eljárás lényege hasonló a sátorcövekkel való rögzítéshez, itt viszont a rozsdamentes acél sátorcöveket betoncsavarokra cseréljük. Ezzel a megoldással teljesen biztosak lehetünk afelől, hogy a sátor az erősebb szélnek is ellenáll.

Az esetek többségében azonban, nem szabad a sátor alatti felületet fúrni. A vásárokon, kiállításokon való részvétel többnyire bérelt felületen történik, ahol nem engedélyezett a felület kifúrása. Ilyen esetben is vannak megbízható rögzítési megoldások -súlyok használatával. A nehezék lehet fémből, vagy lehet az akár házilag is elkészíthető homokzsák. Egy nem csak biztonságos, hanem praktikus megoldás a víznehezékek használata. A víznehezék tíz liter űrtartamú, vízzel, vagy homokkal tölhető műanyag tartály. A súlyokat a sátor minden lábához el kell helyezni, így a sátrat az erős szél sem mozdíthatja el. A vízzel töltött súlyok előnye, hogy használat után bárhol kiüríthetők, így könnyen szállíthatók.

A nehezékkel történő rögzítés hatékonyan kombinálható a hevederrel való rögzítéssel: ha a közelben fa, lámpaoszlop, betonpillér található, a sátor ezekhez hevederrel kiköthető.

Bármilyenek is legyenek a körülmények, a rögzítésre a megoldások többnyire megtalálhatók, ha józan ítélőképességünket használjuk. Ha mégsem, akkor bizalommal forduljunk tanácsadásért ahhoz a szakáruházhoz, ahonnan a pavilont vásároltuk.