pr-cikk munkaruha télikert

A hegesztés egy olyan munkaterület, mely igényli a különböző munkavédelmi ruházatokat. Ezekre természetesen különböző szabványok vonatkoznak, melyeknek az adott ruhadaraboknak meg kell felelnie. A munkavállalók teljes testfelületének védelméhez, a gyártók különböző ruhadarabokat is gyártanak. Az alábbiakban ezért sorra vesszük a hegesztő munkaruha részeit, melyekkel találkozhatunk a boltok kínálatában.

 

Hegesztő kötény

Az elsődleges védelmi vonal a hegesztésben dolgozó munkavállalók számára a külön e célra fejlesztett hegesztőkötény.

Ezeknél a ruhadaraboknál alapkövetelmény, hogy az adott ruhadarab kiváló minőségű anyagokból készüljön. Erre a legtöbb esetben a natúr marhabőrt használják a gyártók, melyek több mint 1 milliméteres vastagsággal kerülnek felhasználásra.

Ezzel a megfelelő védelemmel egyetemben a kötény biztosítani tudja a rugalmas mozgást is, ami egy-egy hegesztés során kifejezetten hasznos tud lenni.

A hegesztőkötények a munka során védelmet nyújtanak a szikrák és a hirtelen hőhatások ellen. Sőt mi több a legtöbb ruhadarab a közvetlen lánghatás ellen nyújt védelmet meghatározott ideig. Ez többnyire 10 másodperces időtartamot jelent a munkavállalók számára. Ráadásul magas (100°C-os közvetlen magas hőmérséklettől is 1 percig képesek védelmet nyújtani.

A munkavédelmi szabvány amit mindenképp érdemes keresnünk, az az ISO 11611:2008, mely a fenti védelmet képes nyújtani használója számára.

Hegesztő kesztyű

A hegesztő kesztyűk úgyszintén fontos munkavédelmi ruházati termékek. A szikraállóság itt is alapkövetelmény, ahogy a közvetlen magas hőmérséklettől való védelem is.

A legtöbb esetben a kesztyűk alapanyaga is marhahasíték, melyet lehetőség van egyéb anyagokkal kiegészíteni a védelem érdekében. Ilyen védelem többek között a lángálló szállal való kiegészítéssel találkozhatunk. Ezeknek hála a kesztyűk esetében is.

 

A munkavédelmi webáruházakban a hegesztő munkaruhák között kesztyűk esetében az alábbi néhány szabványt érdemes keresnünk:

  • EN 420
  • EN 388
  • EN 12477
  • EN 1149-2
  • EN 407

Hegesztő lábszárvédő

A lábszárvédő funkcionalitását és szükségességét úgy szintén nem kell megkérdőjeleznünk a hegesztési munkálatok során. Ezek a ruha alkalmatosságok rendkívül jól védik a használója lábát, ráadásul a kesztyűkhöz hasonló védelmi szintet képviselnek. Egyaránt védenek a hegesztő munkálatokból keletkező hőhatásoktól, szikráktól és fémolvadékoktól.

Szabványok terén az ISO 11611:2008-as szabványt kell keresnünk, de ha egyéb védelmi szabványokkal is rendelkezik, az természetesen nem árthat.

Hegesztő bakancsok

A hegesztő bakancsok kifejezetten a lábfej védelmére szolgáló kialakítással rendelkeznek. Az acél orrmerevítő szinte mindegyik bakancs esetén alapvető jellemző, de emellett olyan tulajdonságokkal is találkozhatunk, mint a csúszásbiztosság, üzemanyag állóság, energiaelnyelő kivitel.

Nem meglepő módon a bakancsok alapanyaga is bőr, ezzel biztosítva a hőállóságot és szikra elleni védelmet.

Szabványok terén az ISO 20344, illetve az ISO 20345-ös munkavédelmi szabályok a mérvadók a bakancsok kialakítása terén.

Összegezve:

A hegesztés során tehát minden végtagunkat és így teljes testünket is védhetjük a munka során. Legyen szó csak a felcsapódó szikrákról, vagy komolyabb hőhatástól, akkor is biztos védelmet nyújthatnak viselőik számára, ha például téli terazbeépítést végeznek erős fagyban.