akkumulátor mobil

Napjainkban rendkívül elterjedté váltak a mobiltelefonok, okostelefonok, ennek ellenére mégis csak kevesen tudják, hogy mi a helyes töltési szint számukra. Ennek segítése érdekében a mostaniakban arról gyűjtöttünk össze röviden mindent, hogy milyen töltöttségi szinten érdemes tartani a mobiltelefont.

 

A telefon helyes töltése

A mai okostelefonok esetében nincs már szükségünk arra, hogy úgymond kisüssük az akkumulátort, hiszen ezeket már úgy gyártották, hogy a beüzemelést követően rögtön használhassuk őket. Ennek köszönhetően semmi dolgunk nincs új készülékünknek az akkumulátorával. Készülékünk akkumulátora könnyedén tönkremehet a helytelen töltés következtében, így a mobiltelefon akkumulátor cseréje elkerülhetetlen lesz, ha használni szeretnénk még azt. Akkumulátorunk megóvása érdekében a legjobb, amit tehetünk, ha helyesen töltjük telefonunkat.

A lítium-ionos akkumulátorok esetében akkor lehet igazán hosszú az élettartalom, ha készülékünk töltöttségét 40% felett tartjuk. Ezt nyilvánvalóan nem kell szó szerint értenünk, hiszen 35% esetében sincs gond, csupán annyi a lényeg, hogy ne hagyjuk teljesen lemerülni.

Rengetegen töltik telefonjaikat az éjszaka során, aminek köszönhetően reggelre mindig 100%-os töltöttségre ébredünk. Sajnos ez készülékünk akkumulátorának egyáltalán nem tesz jót, hiszen élettartalmát így gyorsan lerövidíthetjük. A hosszabb akkumulátor érdekében a legjobb, amit tehetünk, ha 40 és 80 % között tartjuk készülékünk töltöttségi szintjét.

Fontos a teljes töltési ciklus?

Egy teljes töltési ciklus annyit jelent, hogy a telefonunkat teljesen lemerült állapotáról feltöltjük 100%-ra. Szakértők véleménye szerint a legjobb, ha ezt havonta egyszer elvégezzük. A folyamat a készülékünk akkumulátorának az újrakalibrálásáért felelős, ami felér egy újraindítással. Ez a folyamat egyáltalán nem kötelező, de jó dolog lehet, ha elvégezzük.

Éjszaka is tölthetjük a telefonunkat?

Szerencsére elmondhatjuk, hogy a mai okostelefonok világában már az éjszakai töltés sem okozhat gondot. Ezt annak köszönhetjük, hogy a mostani készülékeket teljesen felkészítették erre is, mivel ha teljesen feltöltött elzárja a töltést. Ennek ellenére fontos odafigyelnünk arra, hogy ne tokban töltsük telefonunkat, hiszen az könnyedén felmelegedhet töltéskor.

Mi a helyzet a gyorstöltéssel?

A gyorstöltésről elmondhatjuk, hogy mindenki olyan használhatja, akiknek a telefonja támogatja azt. A legjobb az, ha telefonunkhoz mindig a gyári töltőt használjuk. Abban az esetben, ha ez tönkre menne próbáljunk meg saját készülékgyártónktól töltőt vásárolni. Nagyon fontos viszont odafigyelnünk arra, hogy ne vásároljunk olcsóbb kivitelű gagyi töltőket, hiszen ezek akár tönkre is tehetik akkumulátorainkat. Ebben az esetben a legjobb megoldás, ha a drágább minőségi és megbízható töltőket választjuk, hiszen telefonunknak ezek nyújtják a legjobb töltést.

Összegezve

Mobiltelefonjaink esetében nagyon fontos az, hogy milyen töltöttségi szinten is tartjuk azt, hiszen 40 és 80% között tartás esetében jóval meghosszabíthatjuk az akkumulátor időtartalmát. Ennek köszönhetően szeretett telefonunk sokáig velünk lehet.