télikert terasz Budapest étterem
Beüvegezett terasz, fedett medence. Budapest Terasz

Manapság egyre népszerűbb és látogatottabb Budapesten a Terasz. Ez egy elegáns vega étterem - csak ínyenceknek; hátsó traktusában fedett medence (képünk illusztráció) várja a jóllakottakat. A borravaló leúszható.

Egy korábban csak szép időben használható udvari terasz került körbeüvegezésre, befedésre, beépítésre a vendéglő hátsó kijáratánál. A konstrukció szépen tervezett és a kivitelezés igényes, az eredmény pompás gasztronómiai pavilon, dísze az épületnek és jelentős mértékben növeli a környéken lakók komfortérzetér az a tudat, hogy mindig kapnak vegetariánus kaját. A terasz beüvegezése és a télikert berendezése nem tartozik a költséges mulatságok közé.

Budapest főváros igen divatos alakzatai lettek a növényszobák, szobakertek. London, Párizs, Bécs és Budapest télikertjei nevezetesek. A szecessziós stílus magyarországi felívelésének fénykorában "úri divat" lett a télikert építés: elegáns házak díszét képezték az üvegezett szalonok, közösségi termek, aulák, hallok a díszes ólomüveg ablakok alatt.

A műanyag ablakú téli kertek, pavilonok, csarnokok és üvegkupolájú közösségi helyiségek, virágházak vagy akár kerti pergolák megfelelő belső kialakítása leginkább esztétikai kérdés, de a célszerűséget is szolgálnia kell. Az utóbbi időben már télikertnek nevezik az efféle szobát akkor is, ha nincsen benne egyetlen növény sem folyadékgyűjtő tálcára tett cserépben, és a növények elhelyezése per definitionem nem is szükséges a fogalmi megfeleleléshez. Az Angliában elfogadott szabvány szerint az a helyiség minősül télikertnek, amelynek falazata legalább 50%-ban, tetőzete pedig 75%-ban készült üvegből vagy a napfény számára átlátszó más anyagból (polikarbonát, plexi vagy más műanyag).

A lakás hőháztartása

A napenergia nagyrészt fénysugárzás formájában érkezik a Föld felszínére, az üveg ebből csak az UV tartományt szűri ki valamelyest, a látható fényt javarészt átereszti, ám visszatartja a felmelegedett felületek hosszabb hullámú hősugárzását (infrafény), így az energia nem szökik meg, illetve leginkább csak hővezetés és légáramlás okozhat hőveszteséget, a visszasugárzás nem. A bent tartott meleg fűti a télikerttel közös falú helyiségeket, amelyekben a fűtési szezonban lejjebb lehet húzni a termosztátot. Alkalmas a hő arra is, hogy egy tartály vizét felmelegítse.